20130124

mesafeyi koru

Michael Wolf, şehir hayatında insanların nasıl yaşadıklarıyla çok yakından ilgilenen Alman asıllı bir fotoğrafçı. Onun "çok yakın" kavramı, bir İtalyan'ınkinden oldukça farklı. Michael, fotoğraf çekerken mesafeyi korumayı seviyor. Genelde teleobjektif kullanarak bunu başarıyor. Bu mesafeden de daralırsa, Google Earth'den seçtiği fotoğrafları büyüterek detayları kadrajlıyor! Oldukça ilginç kareler yakaladığı bir gerçek.





Uzakdoğu kültüründe, toplumsallık ön planda tutuluyor. Bireyler, toplumsal uyumu ve saygıyı sağlayabilmek için, aynı Michael Wolf'un yaptığı gibi aralarındaki mesafeyi korumaya özen gösteriyorlar. Birbirlerinin haklarına saygı duyuyorlar, müdahale etmiyorlar, sıraya giriyorlar, sabrediyorlar...

Sonra bir gün, mesafeleri korumayı seven Michael, mesafeleri korumaya özen gösteren Japonları, Tokyo metrosunda fotoğraflamaya başlıyor. Sonuç: Yanaklarındaki pudraları ve sıcaktan döktükleri ter damlacıklarıyla birbirlerine ve metronun camlarına yapışıp kalmış kadınlar ve erkekler.

Uzaklara bakarak mesafeyi korumaya devam eden bir grup insan...